Az Omega-3 túladagolás 9+1 tünete

Az Omega-3 pozitív hatásairól tucatnyi tanulmány és szakmai cikk látott már napvilágot (mi is írtunk már néhányról). Kevesen beszélnek azonban a halolaj túladagolásáról és annak tüneteiről.

Ahogyan sok esetben, úgy itt is érvényes a közmondás: “kis mennyiségben gyógyszer, nagy mennyiségben méreg”. A legfrissebb tanulmányok szerint ugyanis lehetnek súlyos mellékhatásai a túlzott Omega-3 fogyasztásnak.

Ebben a cikkben összeszedtük az Omega-3 túladagolás 9+1 leggyakoribb tünetét.

Omega-3 túladagolás tünetei - Pin

Az Omega-3 túladagolás tünetei

Az Omega-3 túladagolás tünetei nagy mértékben függnek a felhasználás módjától és mennyiségétől. Nem mindegy ugyanis, hogy az Omega-3-at természetes formában (pl. hal, olajos magvak, olajok, stb.) vagy valamilyen feldolgozott formában (pl. halolaj kapszula, olaj, stb.) visszük be a szervezetünkbe.

Amennyiben az utóbbit választjuk, a túladagoláson túl az olaj elégtelen tisztasága és minősége is okozhat súlyos mellékhatásokat. Főleg az olcsóbb, sokszor visszakereshetetlen gyárakban előállított Omega-3 készítmények okoznak kellemetlen, akár az egészségre is veszélyes tüneteket.

Mindig érdemes a minőséget keresni: az apró, mélytengeri halakból kinyert halolaj készítmények az egyik legtisztább formulák a piacon. Érdemes kikérni a háziorvosunk tanácsát is.

Persze ez esetben is fontos a bevitt mennyiség, amelyről a cikk végén írunk bővebben. Addig is lássuk az Omega-3 túladagolás leggyakoribb tüneteit.

1. Rossz lehelet és szájíz

Az egyik leggyakrabban előforduló mellékhatása a túlzott Omega-3 bevitelnek a rossz szájíz és lehelet. Igaz, ez a tünet akár már kisebb mennyiségben történő alkalmazásnál is felléphet, valójában nem káros az egészségre.

Akármilyen halolaj kapszulát is választunk, az összetevője mindegyiknek ugyanaz: “hal-olaj“. Ennek értelemszerűen hal íze van, amit ideális esetben egyáltalán nem érezni. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a kapszula kiszakad vagy túl hamar feloldódik a szájban vagy a nyelőcsőben így rövid ideig rossz leheletet tud okozni.

Emiatt érdemes inkább ízesített Omega-3 készítményeket választani, amelyek egyáltalán nem okoznak rossz szájízt vagy leheletet. Sőt, az ízesítés igazából kellemessé, már-már finommá varázsolhatja az olajat.

2. Emésztőrendszeri tünetek

Emésztőrendszeri problémák is lehetnek az Omega-3 túladagolásának tünetei

Egy 2013-as kutatás szerint a hasmenés és puffadás a két leggyakoribb tünete az Omega-3 túladagolásának. Ez a tünet viszonylag érthető: a magas zsírtartalmú ételek fogyasztása hasonló tüneteket produkálhat az arra hajlamos személyeknél. A tünet elkerülhető az étkezés közbeni Omega-3 bevitellel és a napi ajánlott mennyiség betartásával.

Ritkább tünet lehet a székrekedés vagy hányás, azonban ez leginkább más gyógyszerek kombinálásákor fordulhat elő (pl. antibiotikum). Ilyenkor fel kell hagyni az Omega-3 fogyasztásával és más alternatívákat kell keresni.

Nagyon ritka tünetek:

  • vérzés a gyomorban/belekben
  • fekély
  • reflux

3. Magas vércukorszint (diabétesz)

Egyes kutatások szerint a magas Omega-3 fogyasztás növelheti a cukorbetegséggel küzdők vércukorszintjét. Igaz, ez csak a nagyon magas bevitel esetén volt megfigyelhető.

Egy kis tanulmány során megfigyelték, hogy napi 8000 mg Omega-3 bevitel átlagosan 22% vércukorszint-emelkedéshez vezetett a 2-es típusú cukorbetegek körében 8 hét alatt.

Ennek az oka, hogy az Omega-3 stimulálja a a szervezet glükóz termelését, ami az arra hajlamos személyeknél hosszú távon hozzájárulhat a magas vércukorszinthez. Jó hír viszont, hogy a tudomány mai állása szerint ezek a tünetek nem jellemzőek az egészséges embereknél.

4. Fogíny- és orrvérzés

Fogínyvérzés vagy orrvérzés, mint az Omega-3 túladagolásának tünetei

Ismét két nagyon jellegzetes tünet a fogíny- és orrvérzés a túlzott Omega-3 fogyasztás mellett. Ez leginkább az Omega-3 vérhígító hatása miatt van, amit több tanulmány is alátámaszt.

Egy kis csoportos kutatás során azt vizsgálták, hogy napi 640 mg halolaj szedése 4 hét alatt hogyan befolyásolta az egészséges felnőttek véralvadását: a résztvevők nagy százalékánál csökkentette azt.

Ez főleg olyan személyeknek lehet fontos információ, akik valamilyen műtét előtt állnak vagy vérhígítót szednek. Hasonló tünetek fennállásakor mindenképp konzultálj a háziorvosoddal!

5. Inszomnia (álmatlanság)

Azt tudjuk, hogy optimális mennyiségben az Omega-3 pozitív hatással van az alvásra: segít elaludni és javíthatja az alvás minőségét és hosszát. Azonban könnyen átbillenhetünk a ló túloldalára és ezáltal a pozitív hatások ellenkezőjét fogjuk elérni.

Egy 2015-ös tanulmány depresszióban szenvedő betegeket vizsgált és arra kereste a választ, hogy milyen hatással van rájuk a túlzott Omega-3 bevitel. A résztvevők közül többen úgy érezték, hogy súlyosbodtak a szorongásos tüneteik és még nehezebben tudtak elaludni miután nagy mennyiségű Omega-3-at fogyasztottak.

Fontos megjegyezni, hogy a kutatás nem vizsgálta az egészséges emberek alvásminőségére mért hatásokat, így a fenti információkat is ennek tudatában kell kezelni.

6. Vérnyomás-csökkenés

Számos kutatás bizonyítja az Omega-3 pozitív hatását a magas vérnyomásban szenvedőknek. Egy 1993-as és 2015-ös tanulmány is bizonyítja, hogy a halolaj szedése csökkenti mind a diasztolés és a szisztolés vérnyomást. De mi a helyzet azokkal, akik pont ellenkezőleg: alacsony vérnyomásban szenvednek?

Nekik bizony oda kell figyelni az Omega-3 túladagolására, hisz súlyos tüneteket produkálhat a részükre. Ez főleg azért probléma, mert a halolaj kölcsönhatásba léphet más vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel, így a hatás megnövekedhet és súlyos mértékben csökkentheti az arra hajlamos személyek vérnyomását.

Ha alacsony vérnyomásban szenved, mindenképp kérje ki háziorvosa tanácsát az Omega-3 szedése előtt!

7. A-vitamin mérgezés

Bizonyos Omega-3 készítmények magas A-vitamin tartalommal rendelkeznek. Az A-vitamin pedig egy zsírban oldódó vitamin, vagyis túladagolható. Így érdemes odafigyelni, hogy milyen és mekkora mennyiségben fogyasztjuk a kedvenc halolaj kapszulánkat.

Az A-vitamint a szervezet akár 1-2 évig is képes tárolni felhalmozódás esetén. Azonban a súlyos mértékű túladagolás azonnali reakciókat is generálhat, mint például:

  • szédülés és fejfájás
  • hányinger és hányás
  • izületi fájdalmak
  • bőrirrtiáció és hajhullás
  • rossz közérzet
  • ingerlékenység
  • étvágycsökkenés
  • vagy hosszú távon akár májelégtelenséget is előidézhet

Ha hasonló tüneteket tapasztalsz, előfordulhat, hogy A-vitamin mérgezést kaptál. Ilyen esetben azonnal hagyd fel az Omega-3 készítmény szedését és konzultálj a háziorvosoddal!

8. Agyvérzés

Stroke (agyvérzés), mint az Omega-3 túladagolásának egyik súlyos, ámde ritka tünete lehet

Elérkeztünk az igen ritka, súlyos tünetekhez, mint amilyen az agyvérzés is. Fontos kiemelni, hogy az ilyen súlyos tünetek leginkább a hosszú távú, nagymértékű Omega-3 túladagolás tünetei között szerepelnek.

Állatkísérletekben tesztelték, hogy az Omega-3 csökkenti a vér alvadási képességét és ezáltal növelheti az agyvérzés kockázatát, de emberek esetében is megfigyeltek hasonlókat. Ugyanakkor más tanulmányok arról számoltak be, hogy nincs összefüggés a halolaj és az agyvérzés kialakulása között.

Magyarán további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy egyértelműen ki lehessen jelenteni: a súlyosan túladagolt Omega-3 agyvérzést okozhat. Mindenesetre érdemes odafigyelni erre is.

9. Prosztatarák

Egyes kutatások készítői azt állítják, hogy lehet kapcsolat a túlzott Omega-3 bevitel és a prosztatarák kialakulása között. Míg mások pont az ellenkezőjét állítják.

Egy 2013-as kutatásban megfigyelték, hogy azok a férfiak, akik nagy mennyiségben fogyasztottak sózott vagy füstölt halakat, nagyobb volt a prosztatarák kialakulásának az esélye. Ugyanakkor a halolaj lassíthatja a már kialakult prosztatarák progresszióját.

Összességében a kutatók nem tudták hitelt érdemlően bizonyítani az egyik vagy a másik elméletet, így nem jelenthető ki egyértelműen, hogy az Omega-3 túladagolás prosztatarákhoz vezetne.

+1. Bármi egyéb allergia okozta tünet

A fenti tüneteken kívül igazából még számtalan más egyéb tünetet is okozhat az Omega-3 túladagolás, elsősorban a tenger gyümölcseire vagy halakra allergiás személyek körében.

Igen, vannak olyan személyek akik bizonyos halakra allergiásak, így számukra a különböző halolaj készítmények (Omega-3 készítmények) okozhatnak enyhébb és súlyosabb tüneteket is.

Magyarán ha tudatában vagy annak, hogy bizonyos halakra vagy tengeri herkentyűkre allergiás vagy, mindenképp vedd fel a kapcsolatot a háziorvosoddal, mielőtt bármilyen Omega-3 vagy halolaj készítményt elkezdesz használni!

Mi számít Omega-3 túladagolásnak?

Ennyi felsorolt tünet után felmerülhet a kérdés benned: “na, de mennyi a túl sok?” Korábban mi is írtunk már az Omega-3 szükségletről és adagolásról, de röviden összefoglaljuk a lényeget.

Az Omega-3 pozitív hatásai már akár napi 250 mg EPA+DHA bevitellel is elérhető. ugyanakkor bizonyos esetekben javasolt lehet akár napi 1500-2000 mg Omega-3-at is bevinni, például depressziós tünetek vagy daganatos megbetegedések esetén. Ritka esetekben az akár 5000 mg napi bevitel is indokolt lehet, háziorvos felügyelete mellett.

Vagyis 5000 mg-ig viszonylag biztonságos Omega-3-at szedni. Efelett alapvetően már túladagolásról beszélünk, de ez is inkább csak hosszú távon értelmezhető.

A lényeg, hogy amennyiben negatív hatásokat tapasztalsz, mindenképp csökkentsd vagy hagyj fel az Omega-3 szedésével és konzultálj egy szakértő orvossal!

További felhasznált források:

https://www.healthline.com/nutrition/fish-oil-side-effects#TOC_TITLE_HDR_3
https://www.medicalnewstoday.com/articles/326206
https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2185/az-a-vitamin-elonyok-es-hatranyok

Az EPA-DHA jelentése. Te tudod mit jelent?

márc 30, 2021

Az EPA DHA jelentése

Ha vásároltál már halolajat (vagy legalábbis tervezed, hogy a közeljövőben vásárolsz ilyen készítményt) biztosan találkoztál már az EPA és DHA kifejezésekkel. Szinte az összes halolaj készítmény dobozán megjelenik, mégis nagyon kevesen tudnak ezekről a...

Omega-6: miben van a legtöbb? Avagy az omega-6 legjobb természetes forrásai.

ápr 15, 2021

Miben van Omega-6?

Manapság bárhova nézünk, mindenhonnan ezt halljuk: fogyassz omega zsírsavakat! Igen, a különböző omega-3,6 és 9 zsírsavak mind egészségesek - ez eddig tiszta. De hogyan juthatunk hozzájuk? Ebben a cikkben eláruljuk miben van omega-6 és adunk néhány tippet, hogy...

Az Omega-3 hatása az agyra és a mentális egészségre

jan 15, 2022

Omega-3 hatása az agyra és a mentális egészségre

Tudjuk jól, hogy az Omega-3-nak számtalan pozitív tulajdonsága van az emberi szervezetre nézve. Korábban mi is kitértünk néhányra: segíthet a depresszió és a szorongás leküzdésében, terhesség alatt segíti a magzat fejlődését, javítja a vérkeringést, csökkentheti a...

Ezért fogyassz Omega-3-at terhesség alatt és szoptatás alatt!

márc 11, 2022

Ezért fogyassz Omega-3-at terhesség alatt

A halolaj és a benne található Omega-3 zsírsav kiemelten fontos szerepet játszik a kismamák és a szoptató anyukák életében. A terhesség ideje alatt a méhlepényen keresztül jut el a magzathoz a megfelelő mennyiségű Omega-3, majd újszülött kortól az anyatej válik az...

Mennyi az optimális EPA DHA arány? Tudd meg a cikkből!

ápr 13, 2021

EPA DHA arány – avagy mennyit fogyassz egy nap?

Az emberi szervezetnek szüksége van az EPA és DHA zsírsavakra, ez kétségtelen. Azonban közel sem mindegy, hogy ezt milyen arányban, milyen mennyiségben és milyen gyakran visszük be a testünkbe. Mint ahogy sok anyag a földön, úgy ez is: megfelelő mértékben...

Halolaj: hatása, használata, előnyei és vélemények

szept 20, 2022

HALOLAJ: hatása, használata, előnyei, vélemények

Ha valamennyire is jártas vagy a táplálék-kiegészítők világában vagy csak úgy általánosságban érdekel az egészséges életmód, minden bizonnyal találkoztál már a halolajjal vagy az ehhez kapcsolódó egyéb kifejezésekkel. A halolaj mindig is népszerű fogalomnak...

Mennyi az Omega-3 napi szükséglet és adagolás? Olvasd el a cikkben!

máj 21, 2021

Omega-3 napi szükséglet és adagolás

Az Omega-3-ról már hosszú ideje tudjuk: fontos a szervezetünkre nézve, mivel számos pozitív egészségügyi hatással bír. A legkézenfekvőbb módja az Omega-3 napi szükséglet fedezésének a különböző halak és halkészítmények rendszeres fogyasztása lenne (bizonyos halak...

Omega-9: miben van a legtöbb? Avagy az omega-9 legjobb természetes forrásai.

ápr 16, 2021

Miben van Omega-9?

Manapság bárhova nézünk, mindenhonnan ezt halljuk: fogyassz omega zsírsavakat! Igen, a különböző omega-3,6 és 9 zsírsavak mind egészségesek - ez eddig tiszta. De hogyan juthatunk hozzájuk? Ebben a cikkben eláruljuk miben van omega-9 és adunk néhány tippet, hogy...