Omega-3 napi szükséglet és adagolás

Az Omega-3-ról már hosszú ideje tudjuk: fontos a szervezetünkre nézve, mivel számos pozitív egészségügyi hatással bír.

A legkézenfekvőbb módja az Omega-3 napi szükséglet fedezésének a különböző halak és halkészítmények rendszeres fogyasztása lenne (bizonyos halak igen magas Omega-3 zsírtartalommal rendelkeznek). Azonban ha nem fogyasztasz rendszeresen halat vagy egyszerűen csak kényelmesebb megoldást keresel az Omega-3 utánpótlásának, érdemes lehet táplálékkiegészítőkhöz folyamodnod.

Mennyi Omega-3-ra van szükséged? - Olvasd el az Omega-3 napi szükségletéről szóló cikkünket!

Mielőtt azonban tisztáznánk, hogy pontosan mennyi az Omega-3 napi ajánlott mennyisége vegyük át, hogy pontosan miből is áll az Omega-3 zsírsav?

Mi is az Omega-3?

Az Omega-3 egy többszörösen telítetlen zsírsav.

A telítetlen zsírsavak zömét az emberi szervezet képtelen önmagától előállítani (ezeket hívjuk esszenciális zsírsavaknak), így táplálék vagy táplálékkiegészítő formájában kell pótolnunk a napi ajánlott beviteli értéket.

Az Omega-3 zsírsav három különböző savból állhat össze: EPA, DHA és ALA. Ennek a három savnak rendkívül fontos szerepe van a szív- és érrendszer, idegrendszer, továbbá az agy egészséges működésében. Az emberi szervezet szempontjából az EPA és a DHA az igazán fontos, így az Omega-3 pótlás során ezeknek a mennyiségére érdemes odafigyelni.

Az ALA általában különböző olajos magvakban van igen magas koncentrációban, azonban a szervezetünk ennek csak igen kicsi hányadát tudja átalakítani EPA és DHA zsírsavakká. Emiatt ajánlott ezt a három savat kombináltan fogyasztani.

A minimum Omega-3 szükséglet

Ahogy a legtöbb ásványi anyagnak vagy vitaminnak, úgy az Omega-3-nak is van egy hivatalosan elfogadott minimum napi beviteli értéke.

A WHO azt javasolja, hogy egy egészséges felnőtt nőnek vagy férfinak naponta min. 250 mg EPA+DHA javallott fogyasztania.

Ez az érték nem keverendő össze 250 mg Omega-3-mal, ugyanis az nem feltétlenül csak EPA-t és DHA-t tartalmaz.

Fontos azonban, hogy ezt az ajánlott Omega 3 napi beviteli értéket hosszú távon fenntartsuk, ha nem szeretnénk különböző egészségügyi kockázatokkal szembenézni.

A legnépszerűbb Omega-3 hiány tünetek:

  • száraz bőr, töredezett haj, vékony körmök
  • alvásproblémák, álmatlanság
  • koncentráció hiány
  • megnövekedett allergiás reakciók
  • felborult menstruációs ciklus

Ajánlott Omega-3 napi adag

Bár az Omega-3 hiányt elkerülheted a napi minimum beviteli érték fedezésével, nem érdemes itt megállnod. Kutatások bizonyítják, hogy a magasabb Omega-3 napi adag számos pozitív egészségügyi hatással bír. Mindemellett egyes élethelyzetekben vagy betegségek fennállása esetén erősen ajánlott a napi adagot megemelni, bizonyos esetekben akár megsokszorozni.

Mennyi az Omega-3 napi szükséglet terhesség és szoptatás esetén?

Omega-3 napi szükséglet terhesen

Terhesség vagy szoptatás idejében érdemes a napi Omega-3 bevitelünket kicsit megemelni az egészséges magzati növekedésért és fejlődésért.

– Naponta min. 200 mg DHA és 100 mg EPA
– Naponta min. 1400 mg ALA (terhesség alatt)
– Naponta min. 1300 mg ALA (szoptatás alatt)

Mennyi az Omega-3 napi szükséglet depresszió esetén?

Az Omega-3 a depresszió ellen is segítségünkre lehet. Egyes tanulmányok szerint naponta 1400 mg EPA+DHA bevitel szignifikánsan csökkenti a depressziós tüneteket.

Fontos azonban, hogy ez nem szünteti meg a depressziót! Amennyiben hosszú ideje fennállnak nálad a depresszió tünetei, mindenképp keress fel egy szakembert a problémával!

Mennyi az Omega-3 napi szükséglet Alzheimer-kór esetén?

Egy kiscsoportos kutatás során a tudósok megfigyelték, hogy az átlagosnál magasabb Omega-3 bevitel előnyös lehet a korai Alzheimer-korban, amennyiben az agyi funkciók még épek vagy csak enyhe károsodás áll fenn.

A kísérleti csoport tagjainak napi 2000 mg DHA-t adtak, míg a kontroll csoport placebót kapott. Továbbá mindkét csoport szedett B-komplex vitamint, mivel az segíti az Omega-3 felszívódását.

Egy hat hónapos időszak végén megvizsgálták a két csoport vérmintáját és megállapították, hogy az Omega-3-at szedők vérében 200%-kal több DHA volt, mint akik placebót kaptak. Azonban az agy-gerincvelő folyadékban csak 28%-kal volt magasabb ez az érték. Így nem mondható ki biztosan, hogy szignifikáns hatással van az agyi funkciók működésére a magasabb Omega-3 bevitel.

Mennyi az Omega-3 napi szükséglet szívbetegségek esetén?

Szívbetegséggel küzdőknek kifejezetten ajánlott lehet megemelni a napi Omega-3 bevitelt – erre több kutatás is felhívja a figyelmet.

A szív- és érrendszeri betegséggel küzdőknek – megfelelő orvosi útmutatás mellett – napi 1000 mg EPA+DHA segíthet a betegség kordában tartásával.

Ugyanakkor bizonyos kutatások azt feltételezik, hogy az EPA és a DHA fogyasztása jóval kisebb hatással lehet a szívbetegekre, mint az ALA fogyasztása.

Mennyi az Omega-3 napi szükséglet daganatos megbetegedés esetén?

Több tanulmány is vizsgálta az Omega-3 pozitív hatását bizonyos ráktípusokra. A kutatások egybehangzó véleménye, hogy az átlagosnál magasabb Omega-3 és D-vitamin bevitel segíthet bizonyos daganatos betegségek esetén a rákos sejtek elpusztításában.

A kutatások elsősorban emlőrákos és prosztatarákos eseteket vizsgáltak.

Az Omega-3 adagolása

Amennyiben Omega-3 szükségletedet természetes forrásokból (pl. hal, olajos magvak, stb.) pótolod, úgy nem kell különösebben az adagolásra odafigyelned. Ilyenkor rendszerint más ételekkel (köretekkel, zöldségekkel) együtt kerül bevitelre az Omega-3, amelyek gondoskodnak a megfelelő felszívódásról.

Ha viszont valamilyen táplálékkiegészítő formájában jutsz Omega-3-hoz, akkor érdemes az adagolásra is odafigyelni.

A táplálékkiegészítők címkéjén mindig fel van tüntetve, hogy 1 kapszulában/1 evőkanálban pontosan mennyi EPA, DHA és ALA található. Amennyiben meghatároztad az élethelyzetedhez, korodhoz szükséges Omega-3 napi szükségleted, egyszerűen számold ki hány kapszula vagy hány evőkanál olaj fedezi azt.

A kapott mennyiséget a nap folyamán elosztva, lehetőség szerint étkezések előtt vagy után fogyaszd egy pohár vízzel leöblítve.

Az Omega-3 hatása az agyra és a mentális egészségre

jan 15, 2022

Omega-3 hatása az agyra és a mentális egészségre

Tudjuk jól, hogy az Omega-3-nak számtalan pozitív tulajdonsága van az emberi szervezetre nézve. Korábban mi is kitértünk néhányra: segíthet a depresszió és a szorongás leküzdésében, terhesség alatt segíti a magzat fejlődését, javítja a vérkeringést, csökkentheti a...

Ezért fogyassz Omega-3-at terhesség alatt és szoptatás alatt!

márc 11, 2022

Ezért fogyassz Omega-3-at terhesség alatt

A halolaj és a benne található Omega-3 zsírsav kiemelten fontos szerepet játszik a kismamák és a szoptató anyukák életében. A terhesség ideje alatt a méhlepényen keresztül jut el a magzathoz a megfelelő mennyiségű Omega-3, majd újszülött kortól az anyatej válik az...

Az Omega-3 depresszió ellen is segíthet? Tudd meg a cikkből!

júl 15, 2021

Omega-3 depresszió és szorongás ellen

A depresszió napjainkra szinte "népbetegséggé" vált. A rohanó világ, a megállíthatatlan fejlődés és fejlődni akarás, a közösségi média és a felszínessé váló kapcsolatok miatt egyre több ember szenved súlyos depressziós zavarban. Miután ezt észreveszik magukon az...

Halolaj kutyáknak: mire érdemes odafigyelni mielőtt lazacolaj készítményt vásárolsz?

nov 1, 2022

Halolaj kutyáknak: a lazacolaj hatásai

Rengeteg cikk készült már arról, hogy a halolajnak milyen pozitív hatásai vannak az emberi szervezetre nézve. Ugyanakkor felmerülhet a kérdés: mi a helyzet a négylábú családtagokkal? Vajon a halolaj kutyáknak is előnyös vagy csak egy újabb marketingfogással akarják...

Omega-3: miben van a legtöbb? Avagy az omega-3 legjobb természetes forrásai.

ápr 22, 2021

Miben van Omega-3?

A különböző omega zsírsavak kiemelten fontosak az emberi szervezet számára. Egy részük esszenciális, vagyis külső forrásból kell pótolnunk, egy másik részüket pedig az emberi szervezet is képes előállítani önmagától. Az omega-3 egy létfontosságú esszenciális...

Az EPA-DHA jelentése. Te tudod mit jelent?

márc 30, 2021

Az EPA DHA jelentése

Ha vásároltál már halolajat (vagy legalábbis tervezed, hogy a közeljövőben vásárolsz ilyen készítményt) biztosan találkoztál már az EPA és DHA kifejezésekkel. Szinte az összes halolaj készítmény dobozán megjelenik, mégis nagyon kevesen tudnak ezekről a...

Omega-6: miben van a legtöbb? Avagy az omega-6 legjobb természetes forrásai.

ápr 15, 2021

Miben van Omega-6?

Manapság bárhova nézünk, mindenhonnan ezt halljuk: fogyassz omega zsírsavakat! Igen, a különböző omega-3,6 és 9 zsírsavak mind egészségesek - ez eddig tiszta. De hogyan juthatunk hozzájuk? Ebben a cikkben eláruljuk miben van omega-6 és adunk néhány tippet, hogy...

Halolaj hatása mellre: vajon tényleg használ ez a természetes mellnövelő módszer? Tudd meg a cikkből!

aug 3, 2021

Halolaj hatása mellre

A halolaj (de leginkább a benne található Omega-3) számos pozitív egészségügyi hatással bír. Ahogy mi is írtunk már róla, segíthet leküzdeni a depressziót, terhesség alatt segíti a magzat fejlődését, de különböző szív és daganatos megbetegedések esetén is...

Omega-9: miben van a legtöbb? Avagy az omega-9 legjobb természetes forrásai.

ápr 16, 2021

Miben van Omega-9?

Manapság bárhova nézünk, mindenhonnan ezt halljuk: fogyassz omega zsírsavakat! Igen, a különböző omega-3,6 és 9 zsírsavak mind egészségesek - ez eddig tiszta. De hogyan juthatunk hozzájuk? Ebben a cikkben eláruljuk miben van omega-9 és adunk néhány tippet, hogy...