HALOLAJ: hatása, használata, előnyei, vélemények

Ha valamennyire is jártas vagy a táplálék-kiegészítők világában vagy csak úgy általánosságban érdekel az egészséges életmód, minden bizonnyal találkoztál már a halolajjal vagy az ehhez kapcsolódó egyéb kifejezésekkel.

A halolaj mindig is népszerű fogalomnak számított, azonban a mai napig sok félreértés és tévhit kering ezzel kapcsolatban: Miben található meg? Szabad-e kapszula formájában szedni? Milyen előnyei vannak? Hogyan kell fogyasztani? Túl lehet adagolni? … és még hosszan sorolhatnánk azokat a kérdéseket, amikre jó eséllyel Te sem tudsz magabiztosan választ adni.

Ebben a cikkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a halolajjal kapcsolatban. Mielőtt bármilyen készítményt vásárolnál vagy úgy érzed nem megfelelő a jelenlegi halolaj-beviteled, akkor olvasd végig a bejegyzésünket! Igyekszünk minden kérdésedre választ adni.

Halolaj kapszulák dobozban és körülötte

Mi a halolaj?

A halolaj a halak különböző szöveteiből kinyert olajat jelenti. Ez valójában egy “tápanyag-mix”, ami különböző olajokat és savakat tartalmaz. A legfontosabb összetevő ezek közül az Omega-3 zsírsavak (pl. EPA és DHA), de a különböző halolaj készítményekben további olajok is megtalálhatók (pl. Omega-6, Omega-9, stb.)

A halolaj az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA) által elismert készítmények közé tartozik.

Természetes forrása a hideg tengerekben élő halak, mint például a lazac, makréla vagy a pisztráng, de rákok és kagylók is tartalmazzák ezeket a fontos összetevőket. Tévesen ide sorolják az egyes dióféléket és magvakat is, ami természetes formában tartalmaz ALA-t. Ez azonban nem halolaj, hanem egy növényi eredetű Omega-3 zsírsav.

Halolajhoz kiegészítők formájában is hozzá lehet jutni, például kapszulák, pirulák vagy csomagolt olajok formájában.

A “halolaj” tehát nem egy egzakt élelmiszer vagy összetevő. Annak pontos összetevői és tartalma készítményenként vagy – ha természetes forrásról beszélünk – halanként eltérő.

Fontos fogalmak a halolajjal kapcsolatban

Rengeteg fogalom kering a köztudatban, amik valamilyen úton-módon kapcsolódnak a halolajhoz. A legtöbbször ezek a fogalmak pontatlanul vannak meg az emberek fejében vagy egyenesen összekeverik a halolaj fogalmát valamelyikkel az alábbi listából. Itt az idő tisztázni a félreértéseket.

 • Omega-3: telítetlen, esszenciális zsírsavak gyűjtőneve, amely a halolaj készítmények egyik legfőbb összetevője.
 • EPA: hosszabb nevén eikozapentaénsav, ami egy telítetlen zsírsav. Az Omega-3 zsírsavak egyik tagja.
 • DHA: hosszabb nevén dokozahexaénsav, ami szintén egy telítetlen zsírsav. Az Omega-3 zsírsavak egyik tagja.
 • ALA: hosszabb nevén alfa-linolénsav, ami egy többszörösen telítetlen zsírsav. Habár az Omega-3 zsírsavak közé tartozik, klasszikusan nem a halolajak összetevője, hiszen növényi eredetű.
 • Omega-6: az Omega-3-hoz hasonlóan szintén egy gyűjtőnév, ami többszörösen telítetlen, esszenciális zsírsavakat jelöl. Az ide tartozó zsírsavak növényi eredetűek, de gyakran beleteszik őket a különböző halolaj készítményekbe.
 • Omega-9: szintén egy gyűjtőnév, de az Omega-3 és Omega-6-tal ellentétben ez a nem esszenciális telítetlen zsírsavakat jelöli. Magyarán az emberi szervezet képes önmaga előállítani, pótlása nem feltétlenül szükséges.
 • D-vitamin: gyakran a halolajak egyik összetevője. Valójában egy hormon, amit az emberi szervezet a napsugárzás által termel. Mivel csak zsírban képes feloldódni, gyakran párosítják halolajjal a jobb felszívódás érdekében.

A halolaj tehát nem szinonimája ezeknek a fogalmaknak. Gyakran ezek az összetevők alkotják a halolaj készítményeket, ezért keverik sokan a fogalmakat egymással.

Halolaj kapszula egy lány kezében

Halolaj hatásai

A hatásokról, főleg a halolaj kapszula hatásairól millió helyen lehet olvasni. Természetesen mindegyik gyártó igyekszik kihangsúlyozni a saját készítménye előnyeit, akár még úgy is, hogy a mellékhatások felett szemet hunynak.

Mindenkit az érdekel, hogy mire jó a halolaj, de a negatív hatásokról senki sem szeret olvasni. Itt az idő, hogy ledöntsünk néhány tévhitet.

Halolaj előnyei

 • Támogatja a szív egészségét. A halolaj bizonyítottan csökkenti a szívbetegségek kialakulásának az esélyét. Hosszú távon javítja a koleszterin szintet, csökkenti a trigliceridszintet és még vérnyomás/pulzus-csökkentő hatása is van. Ugyanakkor nincs hivatalos bizonyíték arra, hogy megakadályozza a szívroham vagy stroke kialakulását.
 • Segíthet a mentális betegségek leküzdésében. Az Omega-3 zsírsavaknak nagy szerepe van az egészséges agyműködésben, hiszen az emberi agy 60%-a zsírból áll (javarészt Omega-3 zsírsavakból). Kutatások bizonyítják, hogy a halolaj segíthet a depresszió, skizofrénia, bipoláris zavar tüneteinek a leküzdésében, de egyértelmű bizonyíték nincs arra, hogy segít kigyógyulni ezekből a betegségekből.
 • Támogatja a szem egészségét. Kutatások szerint azoknál a személyeknél, akiknek alacsonyabb az Omega-3 szint a szervezetében, nagyobb a kockázata a különböző szembetegségek kialakulásának. A halolaj segíthet az időskori szemromlást enyhíteni vagy leküzdeni, de a száraz szem-problémára nem nyújt megoldást.
 • Csökkentheti a gyulladást. A krónikus gyulladás elhízást, cukorbetegséget, depressziót vagy szívproblémákat okozhat, ami a halolaj gyulladáscsökkentő hatásával elkerülhető lehet.
 • Támogatja az egészséges bőrt. Az emberi bőr rengeteg Omega-3 zsírsavat tartalmaz, ami a kor előrehaladtával vagy a túl sok napozás miatt folyamatosan csökken. A halolaj készítmények segíthetnek fenntartani az egészséges bőrt, vagy kezelni az ekcéma és pikkelysömör tüneteit.
 • Hasznos a terhesség és szoptatás ideje alatt. A különböző Omega-3 zsírsavak segítenek a magzat fejlődésében, ami a későbbi tanulási képességre és IQ-ra is hatással lehet, bár ezt nem igazolják hitelt érdemlően a kutatások.
 • Csökkentheti a zsírmájat. A máj felelős a különböző zsírok feldolgozásáért. A különböző zsírbetegségek bár nem szűnnek meg a halolaj fogyasztásától, azok tüneteit csökkentheti és hosszú távon javíthat az állapoton.
 • Javíthatja a gyermekek figyelmét és hiperaktivitását. Tekintettel arra, hogy Omega-3 zsírsavak alkotják az emberi agy nagy részét, a halolaj készítmények hatással lehetnek a hiperaktivitás vagy a figyelemzavar leküzdésére.
 • Javítja az asztmás és allergiás tüneteket. Számos tanulmány bizonyítja, hogy az Omega-3 zsírsavak csökkenthetik az asztmás és allergiás tüneteket, főleg fiatalabb életkorban. A kismama magasabb Omega-3 bevitele csökkenti az asztma kialakulásának esélyét a gyermek korai életéveiben.
 • Támogatja a csontok egészségét. Habár általában a kalciumot és D-vitamint szokás a csontok egészsége kapcsán emlegetni, egyes tanulmányok szerint az Omega-3 zsírsavak is hasznosak lehetnek. A magas halolaj-fogyasztás sűrűbb csontozatot eredményezhet.
 • Mellnövelő hatása is lehet: egyesek úgy tartják, hogy a halolaj pozitív hatással van a mellek méretére. Habár semmilyen hivatalos bizonyíték nincsen rá, „a puding próbája az evés”.
Egészséges nő sportol

Halolaj mellékhatásai

Az Omega-3 vagy halolaj kapszulák mellékhatásai elsősorban hosszútávon, tartósan magas bevitel mellett figyelhetők meg. Habár az Omega-3 túladagolása nem egyszerű, az alábbi tünetek gyanakvásra adhatnak okot. (A túladagolásról egy külön bekezdésben írunk.)

 • Rossz lehelet és szájíz. Ez bár nem túl komoly mellékhatás, mégis fontos jelzés értéke van. Amennyiben a halolaj kapszula szedése után rendszeresen ezt tapasztalod, érdemes csökkenteni a mennyiséget.
 • Emésztőrendszeri tünetek. Ide soroljuk a hasmenést és a puffadást, de ritka esetben reflux vagy gyomorvérzés is előfordulhat (extrém helyzet).
 • Vércukorszint emelkedése. Habár ehhez kifejezetten nagy mennyiséget kell fogyasztani, de akár 22%-kal is megnövelheti a vércukorszintet a diabétesszel küzdők körében.
 • Fogíny- és orrvérzés. A halolaj vérhígító hatása bizony fogínyvérzést vagy akár orrvérzést is okozhat. Ha ezt tapasztalod magadon, érdemes felkeresni a háziorvosodat a panasszal.
 • Álmatlanság. Némi ellentmondás, hogy bár az Omega-3 alapvetően segít a jó alvásban, mégis előfordulhat, hogy az arra hajlamos személyeknél pont, hogy inszomniát okoz a túl magas halolaj bevitel.
 • Vérnyomás-csökkenés. Ez a magas vérnyomással küzdőknek még akár előny is lehet, de akinek eleve alacsony a vérnyomása, annak bizony érdemes odafigyelnie erre a mellékhatásra is.
 • Egyéb túladagolásból származó mellékhatások. Extrém mértékű és hosszútávú túladagolás akár A-vitamin mérgezést, agyvérzést vagy prosztatarákot is képes okozni.

Halolaj használata: kapszula, olaj vagy természetes forrás?

Halolajhoz természetes és feldolgozott formában is hozzá lehet jutni. Hogy számodra melyik verzió a legoptimálisabb, az sok mindentől függhet. Többek között az anyagi helyzetedtől, a környezetedben található boltok ellátottságától vagy akár a napi ajánlott beviteli értékedtől is (ami személyenként eltérhet).

Elérhető források:

 • Hal (természetes forrás)
 • Halolaj kapszula
 • Feldolgozott olaj

Természetesen a legoptimálisabb forrás minden esetben az egész, feldolgozatlan hal. Egyes országokban (pl. Maldív-szigetek vagy Izland) olyan mértékű a népesség halfogyasztása, hogy semmi szükség nincs táplálék-kiegészítőkkel történő utánpótlásra. Sajnos Magyarország nincs ilyen jó helyzetben. Ahhoz, hogy megfelelő mértékű, természetes halolajat tudjál fogyasztani, ahhoz hazánkban nem őshonos halakat is fogyasztanod kellene, ami rendkívül költséges tud lenni (pl. 1 kg lazac kb. 2-3x annyiba kerül, mint egy kg csirkemell). A halkonzervek bár olcsóbbak, a minőségük sok esetben kifogásolható.

Ha ezt anyagilag vagy logisztikailag képtelen vagy megoldani (pl. a lakóhelyed környéki boltokban nem kapsz megfelelő halat), akkor kénytelen vagy valamilyen táplálék-kiegészítő után nézni, amivel megfelelő mennyiségű és minőségű halolajjal tudod ellátni a szervezetedet.

Az egyik opció a halolaj kapszula, ami kényelmes és viszonylag olcsó formája a megfelelő mennyiségű Omega-3 bevitelnek. Persze rengeteg függ attól, hogy milyen halakból származik a kapszulában található olaj és annak milyen a minősége. Sajnos egyre több pocsék minőségű, akár hamisított halolaj kapszulával találkozni, ami akár súlyos egészségügyi károkat is képes okozni. Mindig alaposan nézd meg honnan és miből származik az adott táplálék-kiegészítő!

Az “arany középút”-ként számon tartott feldolgozott hal-olaj kombinálja az előző két opció előnyét. Alapanyag tekintetében ez áll a legközelebb a természetes forrásokhoz (pl. nincsenek adalékanyagok, tartósítószerek felhasználva), ugyanakkor ár-érték arányban sokkal kedvezőbb annál. Általában kis üvegekben érhetők el, amit kanállal kell fogyasztani. Kényelmes és egyszerű módja a megfelelő Omega-3 bevitelnek.

Halolaj adagolása

A halolaj napi szükséglete elsősorban attól függ, hogy mennyi Omega-3 található az adott készítményben vagy természetes forrásban. Ahogy már említettük, minden hal vagy táplálék-kiegészítő más és más, emiatt egységes adagokról nem tudunk beszélni.

Ami már mérhető és valójában sokkal fontosabb, az az Omega-3 napi beviteli érték.

A WHO azt javasolja, hogy egy egészséges felnőtt nőnek vagy férfinek naponta min. 250 mg EPA+DHA-t javallott fogyasztania.

Viszonyításképp, ez nagyságrendileg 2-3 nagyobb falat makréla, lazac vagy kaviárral ér fel – de ezt napi szinten kell pótolnod! De heti 1-2 hal étellel már kiegyenlíthető a balansz.

Persze más a helyzet akkor, ha nem a minimum mennyiséget célzod meg, hanem az orvosok és a szakemberek által elfogadott magasabb, ajánlott értéket.

Ez napi szinten akár 500-800 mg EPA+DHA-t is jelenthet, de amennyiben valamilyen speciális élethelyzetben vagy (pl. terhesség, szívbetegség, depresszió, stb.) úgy akár napi 1500-2000 mg EPA-val és DHA-val is számolhatsz. Ez a mennyiség pedig már igen nehezen tartható természetes forrásokkal (kivéve ha a Maldív-szigeteken vagy Izlandon élsz).

Halolaj adagolása: mennyi a minimum és az ajánlott beviteli érték?

Túl lehet adagolni a halolajat?

Mint tudjuk, a halolaj számtalan pozitív hatással rendelkezik az emberi szervezetre nézve. Ugyanakkor erre is igaz a közmondás átalakított verziója: „kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben méreg.”

Bizony a halolaj is túladagolható, főleg a benne található Omega-3 zsírsavaknak köszönhetően. Na de mennyi a túl sok? Mi az a mennyiség, amit hosszútávon már nem képes tolerálni a szervezetünk?

Ritka esetekben, háziorvos vagy szakorvos felügyelete mellett akár napi 5000 mg Omega-3 is fogyasztható, többnyire csak átmeneti időközökre. Például daganatos megbetegedések esetén vagy Alzheimer-kór miatt. Azonban napi 5000 mg Omega-3 felett már rövid távon is felléphetnek a túladagolás tünetei. Extrém súlyos esetben akár A-vitamin mérgezést is okozhat a túl sok halolaj fogyasztás, ami halálos is lehet. Ez azonban több tízezer vagy százezer milligramm Omega-3 elfogyasztása után következhet csak be.

Óvintézkedések

Ahogy a legtöbb táplálék-kiegészítőre, úgy a halolajra is érvényesek különböző óvintézkedések, amiket erősen javasolt betartani. A nem megfelelő halolaj fogyasztás ugyanis túladagoláshoz vagy súlyos megbetegedésekhez vezethet.

 • Terhesség és szoptatás: Habár a halolaj kifejezetten előnyös lehet magzatra, bizonyos készítményeket kerülni kell a terhesség és szoptatás ideje alatt. Ilyenek a cápa, kardhal, királymakréla és a lágysugaras-halfélékből kinyert olaj, ugyanis ezek nagy mennyiségű higanyt tartalmazhatnak, ami káros a kisbabára nézve.
 • Gyermekek: Tanulmányok alapján napi 2200 mg halolaj még nem ártalmas a serdülőkorú gyermekek számára, ugyanakkor ennél nagyobb mennyiség fogyasztása valószínűleg már nem biztonságos.
 • Bipoláris zavar: A halolaj szedése fokozhatja ennek az állapotnak bizonyos tüneteit.
 • Máj- és cukorbetegség: Egyik betegség fennállása esetén sem javasolt a nagy mennyiségű halolaj utánpótlás.
 • Gyenge immunrendszer (pl. HIV/AIDS): A túl magas halolaj-bevitel még tovább csökkentheti az immunrendszer védekezőképességét azoknál a betegeknél, akiknek eleve gyenge az immunrendszerük.
 • Hal- és tenger gyümölcsei allergia: Néhány személy, aki allergiás a tenger gyümölcseire vagy bizonyos halakra, annak nem javasolt a halolaj utánpótlása, ugyanis az allergiás tünetek ilyenkor is megjelenhetnek.

Halolaj vélemények

Elég csak körbenézni a legnagyobb webáruházak termékei között és számtalan valós vásárlói értékelést olvashatunk a halolaj termékekkel kapcsolatban. Ahány termék, annyi vélemény és ahány vásárló, annyi különböző tapasztalat.

Ahogyan a cikkben is bemutattuk, a halolaj előnyökkel és hátrányokkal is rendelkezhet, amennyiben nem megfelelően adagoljuk vagy valamilyen meglévő betegség/állapot mellett szedjük kontrollálatlanul a táplálék-kiegészítőket.

Több száz vásárlói értékelést és véleményt elemeztünk különböző webáruházakban. Az általános következtetésünk az, hogy az alacsonyabb árfekvésű és egyben rosszabb minőségű halolaj készítményekkel kevésbé elégedettek a vásárlók. Nem is feltétlenül annak hatásait vonják kétségbe, jóval inkább a táplálék-kiegészítő megjelenésével, szagával és fogyasztásával kapcsolatban fogalmaztak meg negatív gondolatokat.

A magasabb árú, ugyanakkor jobb minőségű termékeknél nem igazán panaszkodnak az emberek ezekre az alapvető funkciókra, sőt igazából dicsérik a készítmények kellemes és könnyen fogyasztható ízét (vagy annak semlegességét).

Persze néhány vélemény elolvasásával nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az olcsó halolaj termékek rosszak, a drágák pedig jók. Kedvező árú termékek is lehetnek ugyanolyan hatékonyak és megbízhatóak, de mindenképp oda kell figyelni az összetevők listájára és a gyártó feddhetetlenségére.

Halolaj vélemények: válogatott kommentek webáruházakból.
Válogatott értékelések különböző webáruházakból, különböző halolaj termékekre.

Gyakori kérdések a halolajjal kapcsolatban

Mi a halolaj?

A halolaj a halak különböző szöveteiből kinyert olajat jelenti. Ez valójában egy “tápanyag-mix”, ami különböző olajokat és savakat tartalmaz. A legfontosabb összetevő ezek közül az Omega-3 zsírsavak (pl. EPA és DHA), de a különböző halolaj készítményekben további olajok is megtalálhatók (pl. Omega-6, Omega-9, stb.)

Milyen hatásai vannak a halolajnak?

A halolaj számtalan pozitív hatással rendelkezik. Ezek közül a legfontosabb a szív- és érrendszerre, mentális betegségekre, a fejlődő magzatra és a szemre gyakorolt jótékony hatása. Habár túladagolás esetén negatív hatások is jelentkezhetnek, ezek viszonylag ritkán fordulnak elő.

Hogyan kell használni a halolajat?

A halolaj természetes és eldolgozott formában is pótolható. A halak és a különböző halkészítmények Omega-3 zsírsavakban gazdagok, persze a pontos összetétel hal fajtánként eltérő lehet. Feldolgozott formában olaj és kapszula változatokban érhető el a halolaj, amit naponta kell szedni, többnyire étkezéssel egyidőben.

Mennyi halolaj kell szedni?

A WHO azt javasolja, hogy egy egészséges felnőtt nőnek vagy férfinek naponta min. 250 mg EPA+DHA-t javallott fogyasztania. Az ajánlott érték akár 500-800 mg EPA+DHA-t is jelenthet, de amennyiben valamilyen speciális élethelyzet áll fent (pl. terhesség, szívbetegség, depresszió, stb.) úgy akár napi 1500-2000 mg EPA-val és DHA-val is számolhatsz.

Mire kell figyelni, mielőtt halolajat alkalmazol?

Ahogy a legtöbb táplálék-kiegészítőre, úgy a halolajra is érvényesek különböző óvintézkedések, amiket erősen javasolt betartani. A nem megfelelő halolaj fogyasztás ugyanis túladagoláshoz vagy súlyos megbetegedésekhez vezethet. Különösen figyelj a halolaj utánpótlás mennyiségére terhesen, máj- vagy cukorbetegség fennállása esetén, gyenge immunrendszer mellett vagy ha allergiás vagy a halak bizonyos fajtáira.

Mi történik akkor, ha túl sok halolajat szedsz be?

Napi 5000 mg Omega-3 felett már rövid távon is felléphetnek a túladagolás tünetei. Extrém súlyos esetben akár A-vitamin mérgezést is okozhat a túl sok halolaj fogyasztás, ami halálos is lehet. Ez azonban több tízezer vagy százezer milligramm Omega-3 elfogyasztása után következhet csak be.

Hogyan kell tárolni a halolajat?

A halolaj kapszulákat száraz és hűvös helyen kell tárolni, így elkerülhető a közvetlen napfény okozta károsodás. A hűtőszekrényben való tárolás hosszabb lejárati időt eredményezhet, azonban oda kell figyelni arra, hogy min. 4°C-on tartsuk a készítményeket. Egyes táplálék-kiegészítők ettől eltérő tárolást is javasolhatnak. Mindig tájékozódj a termékcímkéről!

Drága a halolaj?

Attól függ. Ha egységnyi EPA és DHA mennyiséget vizsgálunk (hogy azt természetes forrásból vagy halolaj készítményekből olcsóbb-e bevinni a szervezetbe), nagy valószínűséggel a táplálék-kiegészítő fog kijönni nyertesként. Azonban a képlet nem ennyire egyszerű. Az igazán olcsó halolajakat érdemes elkerülni, az ismeretlen eredetük miatt. Jó minőségű termékekkel akár már napi 40-50 Ft-ból fedezhető a szükséges Omega-3 bevitel.
Az Omega-3 túladagolás 9+1 tünete. Olvasd el!

szept 2, 2021

Az Omega-3 túladagolás 9+1 tünete

Az Omega-3 pozitív hatásairól tucatnyi tanulmány és szakmai cikk látott már napvilágot (mi is írtunk már néhányról). Kevesen beszélnek azonban a halolaj túladagolásáról és annak tüneteiről. Ahogyan sok esetben, úgy itt is érvényes a közmondás: "kis mennyiségben...

Halolaj hatása mellre: vajon tényleg használ ez a természetes mellnövelő módszer? Tudd meg a cikkből!

aug 3, 2021

Halolaj hatása mellre

A halolaj (de leginkább a benne található Omega-3) számos pozitív egészségügyi hatással bír. Ahogy mi is írtunk már róla, segíthet leküzdeni a depressziót, terhesség alatt segíti a magzat fejlődését, de különböző szív és daganatos megbetegedések esetén is...

Halolaj kutyáknak: mire érdemes odafigyelni mielőtt lazacolaj készítményt vásárolsz?

nov 1, 2022

Halolaj kutyáknak: a lazacolaj hatásai

Rengeteg cikk készült már arról, hogy a halolajnak milyen pozitív hatásai vannak az emberi szervezetre nézve. Ugyanakkor felmerülhet a kérdés: mi a helyzet a négylábú családtagokkal? Vajon a halolaj kutyáknak is előnyös vagy csak egy újabb marketingfogással akarják...

Az EPA-DHA jelentése. Te tudod mit jelent?

márc 30, 2021

Az EPA DHA jelentése

Ha vásároltál már halolajat (vagy legalábbis tervezed, hogy a közeljövőben vásárolsz ilyen készítményt) biztosan találkoztál már az EPA és DHA kifejezésekkel. Szinte az összes halolaj készítmény dobozán megjelenik, mégis nagyon kevesen tudnak ezekről a...

Ezért fogyassz Omega-3-at terhesség alatt és szoptatás alatt!

márc 11, 2022

Ezért fogyassz Omega-3-at terhesség alatt

A halolaj és a benne található Omega-3 zsírsav kiemelten fontos szerepet játszik a kismamák és a szoptató anyukák életében. A terhesség ideje alatt a méhlepényen keresztül jut el a magzathoz a megfelelő mennyiségű Omega-3, majd újszülött kortól az anyatej válik az...

Omega-3: mikor vegyem be? Tudd meg a választ a cikkünkből!

aug 12, 2021

Mikor vegyem be az Omega-3-at?

Amennyiben táplálék- vagy étrend-kiegészítők szedéséről beszélünk, a reggeli egy tökéletes időpontnak tűnik. Ekkor vesszük be általában a gyógyszereinket, a vitaminjainkat és ekkor gurítjuk le a torkunkon a napindító zöldség-smoothienkat. Ez nem véletlen: reggel...

Modern minimalista konyha

okt 19, 2023

Hogyan hat a mikrózás az ételek omega-3 szintjére?

Amikor az omega-3 zsírsavak egészségünkre gyakorolt jótékony hatásairól beszélünk, fontos, hogy ne csak az étrendre, hanem az elkészítési módra is gondoljunk. A mikrózás egy gyors és kényelmes módszer, de vajon hogyan hat az ételek omega-3 szintjére? Az omega-3...

Az Omega-3 depresszió ellen is segíthet? Tudd meg a cikkből!

júl 15, 2021

Omega-3 depresszió és szorongás ellen

A depresszió napjainkra szinte "népbetegséggé" vált. A rohanó világ, a megállíthatatlan fejlődés és fejlődni akarás, a közösségi média és a felszínessé váló kapcsolatok miatt egyre több ember szenved súlyos depressziós zavarban. Miután ezt észreveszik magukon az...