Ezért fogyassz Omega-3-at terhesség alatt

A halolaj és a benne található Omega-3 zsírsav kiemelten fontos szerepet játszik a kismamák és a szoptató anyukák életében. A terhesség ideje alatt a méhlepényen keresztül jut el a magzathoz a megfelelő mennyiségű Omega-3, majd újszülött kortól az anyatej válik az ALA, EPA és DHA zsírsavak elsődleges forrásává. Ebben a cikkben összeszedtük neked, hogy miért olyan fontos az Omega-3 terhesség alatti és szoptatás ideje alatti utánpótlása a Te és kisbabád egészsége szempontjából.

Fogyassz Te is Omega-3-at terhesség alatt és szoptatás alatt. Olvasd el miért mondjuk ezt!

Miért fontos az Omega-3 terhesség alatt?

Talán nem árulunk egy nagy titkot azzal, hogy az Omega-3 elsődlegesen a hormonháztartás egészségéért felel, továbbá a “hormon-szerű” anyagok egyensúlyáért a testünkben. A fogantatás pillanata után azonban már nem csak a saját egészségünkért, hanem kisbabánk egészségéért is felelünk.

Az Omega-3 terhesen leginkább a magzat agy- és szemfejlődéséért felel, továbbá csökkenti a koraszülés esélyét. Egyes kutatások szerint a terhesség ideje alatti depressziós tünetek kezelésében is hatékony lehet.

A szülés előtti néhány hónapban is kiemelt szerepe van az Omega-3-nak a kismamák és gyermekük életében. Ekkor ugyanis a bevitt DHA felel a csecsemők kognitív és motoros fejlődéséért, de például a babák látásélességére is nagy hatással lehet. Bizonyos kutatások szerint a magas Omega-3 bevitel a kisbabák későbbi allergiás tüneteit is jó eséllyel csökkentheti. Végül, de nem utolsósorban az idegrendszer megfelelő fejlődése is ezen alapszik.

Terhesség alatt szedhető Omega-3?

A fentiek értelmében, igen: terhesség alatt szedhető Omega-3. Azonban fontos megemlítenünk, hogy nem csak halolaj kapszulákból és különböző készítményekből juthatsz megfelelő mennyiségű Omega-3-hoz. Persze a halolaj kapszula terhesség alatt és szoptatáskor is jó alternatíva lehet.

Elsődlegesen arra érdemes törekedni, hogy a kismamaétrend tartalmazzon olyan ételeket is, melyek gazdag Omega-3 zsírsav forrásnak számítanak. Hogy pontosan mi tartozik ide, arról korábban már írtunk egy cikket: Miben van Omega-3?

De röviden itt is összefoglaljuk ezeket az ételeket:

  • Halak (pl. makréla, lazac, szardínia, hering, szardella, stb.)
  • Növényi ételek (pl. lenmag, chia mag, dió, szójamag, stb.)
  • Növényi olajok (pl. lenmagolaj, repceolaj, szójababolaj, stb.)
  • Omega-3-mal dúsított speciális élelmiszerek

Omega-3 szoptatáskor

Ahogy azt már feljebb írtuk, a születés után a méhlepény Omega-3 “átadó” szerepét az anyatej veszi át. Pontosan ezért kell beszélnünk a szoptatáskori halolaj utánpótlásról, hiszen továbbra is Te vagy a felelős kisbabád megfelelő Omega-3 beviteléért.

Az Omega-3 szoptatás alatt és éppoly fontos, mint terhesség alatt.

Az agy, a szem és az idegrendszer még csecsemőkorban is jelentős fejlődésen megy keresztül. Ráadásul ahogy növekszik gyermeked, úgy egyre több és több Omega-3 zsírsavra lesz szüksége.

Az anyatejben található ALA és DHA kifejezetten nagy hatással van a kisbaba mozgásfejlődésére és koordinációs képességeire.

Egy texasi gyógyszerésztudományi egyetemén készült tanulmány felfedezte, hogy azok a gyermekek, akik a szoptatáskorban magasabb DHA mennyiséghez jutottak hozzá, sokkal jobban teljesítettek a figyelmet és kitartást igénylő feladatokban, mint a “normál” étrenden élő anyukák gyermekei.

Egy másik tanulmány szerint azok a gyerekek, akiknek az anyukája DHA-t szedett szoptatás alatt, 4 hónapos korukban szignifikánsan jobban teljesítettek különböző pszichomotoros teszteken, mint a “hagyományos” étrenden élő anyukák gyermekei.

És ez csak két tanulmány a sok ezer közül, ami egyértelműen bizonyítja az Omega-3 terhesség alatti és szoptatás alatti pozitív hatásait.

Omega-3 napi szükséglet terhesség alatt és szoptatás alatt

Ahogy “normális” esetben, úgy a terhesség és szoptatás idejére sincs meghatározva egy konkrét mennyiség, amit be kell vinni Omega-3-ból. Egyébként erről is írtunk már bővebben az Omega-3 napi szükséglet és adagolás című bejegyzésünkben.

A WHO azt javasolja, hogy egy egészséges felnőtt nőnek naponta min. 250 mg EPA+DHA-t javallott fogyasztania.

Ez a mennyiség egy normális kismamaétrendben általában elérhető, főleg ha az tartalmaz heti 1-2 halas étkezést.

De! Fontos hangsúlyozni, hogy ez a WHO minimális javasolt mennyisége egy átlagos felnőtt számára. A várandós kismamák nem átlagos felnőttek, hiszen ők 2 személy megfelelő Omega-3 utánpótlásáról felelnek.

A legtöbb kutatás azt javasolja, hogy a megfelelő magzati fejlődés érdekében további min. 200 mg DHA-t és 100 mg EPA-t, illetve 1400 mg ALA-t fogyassz a várandósság ideje alatt.

Ez a mennyiség még mindig tartható táplálék-kiegészítők beszerzése nélkül is, de akkor mindenképp meg kell emelni a heti hal-étel adagot.

Hasonló javallatokkal találkozni a szoptató édesanyák esetében is. Ebben az időszakban nem árt, ha még egy kicsit megnöveled a bevitt DHA mennyiséget (akár egészen 600 mg-ig), azonban a bevitt ALA mennyiségén nem kell változtatni.

Konklúzió

Az Omega-3 terhesség alatt és szopatás alatt is kiemelt fontosságú mind az anyuka, mind a kisbaba esetében. A megfelelő mennyiségű Omega-3 utánpótlás javítja a magzat agyi, szem- és idegrendszeri fejlődését, továbbá a motoros fejlődésre is hatással lehet.

Hogy az Omega-3 (DHA, EPA, ALA) utánpótlás étellel vagy táplálék-kiegészítők formájában történik, az – a tudomány mai állása szerint – lényegtelen. Ugyanakkor mi azt javasoljuk, hogy ha van lehetőséged étel formájában bevinni a javasolt Omega-3 mennyiséget, akkor ne hagyatkozz a különböző kapszulákra.

Persze a táplálék-kiegészítő is jó alternatíva lehet, de ez esetben mindenképp prémium minőségű, kistestű halakból származó Omega-3 készítményeket válassz, a maximális biztonság érdekében.

Az Omega-3 hatása az agyra és a mentális egészségre

jan 15, 2022

Omega-3 hatása az agyra és a mentális egészségre

Tudjuk jól, hogy az Omega-3-nak számtalan pozitív tulajdonsága van az emberi szervezetre nézve. Korábban mi is kitértünk néhányra: segíthet a depresszió és a szorongás leküzdésében, terhesség alatt segíti a magzat fejlődését, javítja a vérkeringést, csökkentheti a...

Mennyi az Omega-3 napi szükséglet és adagolás? Olvasd el a cikkben!

máj 21, 2021

Omega-3 napi szükséglet és adagolás

Az Omega-3-ról már hosszú ideje tudjuk: fontos a szervezetünkre nézve, mivel számos pozitív egészségügyi hatással bír. A legkézenfekvőbb módja az Omega-3 napi szükséglet fedezésének a különböző halak és halkészítmények rendszeres fogyasztása lenne (bizonyos halak...

Halolaj: hatása, használata, előnyei és vélemények

szept 20, 2022

HALOLAJ: hatása, használata, előnyei, vélemények

Ha valamennyire is jártas vagy a táplálék-kiegészítők világában vagy csak úgy általánosságban érdekel az egészséges életmód, minden bizonnyal találkoztál már a halolajjal vagy az ehhez kapcsolódó egyéb kifejezésekkel. A halolaj mindig is népszerű fogalomnak...

Omega-9: miben van a legtöbb? Avagy az omega-9 legjobb természetes forrásai.

ápr 16, 2021

Miben van Omega-9?

Manapság bárhova nézünk, mindenhonnan ezt halljuk: fogyassz omega zsírsavakat! Igen, a különböző omega-3,6 és 9 zsírsavak mind egészségesek - ez eddig tiszta. De hogyan juthatunk hozzájuk? Ebben a cikkben eláruljuk miben van omega-9 és adunk néhány tippet, hogy...

Omega-6: miben van a legtöbb? Avagy az omega-6 legjobb természetes forrásai.

ápr 15, 2021

Miben van Omega-6?

Manapság bárhova nézünk, mindenhonnan ezt halljuk: fogyassz omega zsírsavakat! Igen, a különböző omega-3,6 és 9 zsírsavak mind egészségesek - ez eddig tiszta. De hogyan juthatunk hozzájuk? Ebben a cikkben eláruljuk miben van omega-6 és adunk néhány tippet, hogy...

Omega-3: mikor vegyem be? Tudd meg a választ a cikkünkből!

aug 12, 2021

Mikor vegyem be az Omega-3-at?

Amennyiben táplálék- vagy étrend-kiegészítők szedéséről beszélünk, a reggeli egy tökéletes időpontnak tűnik. Ekkor vesszük be általában a gyógyszereinket, a vitaminjainkat és ekkor gurítjuk le a torkunkon a napindító zöldség-smoothienkat. Ez nem véletlen: reggel...

Halolaj hatása mellre: vajon tényleg használ ez a természetes mellnövelő módszer? Tudd meg a cikkből!

aug 3, 2021

Halolaj hatása mellre

A halolaj (de leginkább a benne található Omega-3) számos pozitív egészségügyi hatással bír. Ahogy mi is írtunk már róla, segíthet leküzdeni a depressziót, terhesség alatt segíti a magzat fejlődését, de különböző szív és daganatos megbetegedések esetén is...

Omega-3: miben van a legtöbb? Avagy az omega-3 legjobb természetes forrásai.

ápr 22, 2021

Miben van Omega-3?

A különböző omega zsírsavak kiemelten fontosak az emberi szervezet számára. Egy részük esszenciális, vagyis külső forrásból kell pótolnunk, egy másik részüket pedig az emberi szervezet is képes előállítani önmagától. Az omega-3 egy létfontosságú esszenciális...