Halolaj kutyáknak: a lazacolaj hatásai

Rengeteg cikk készült már arról, hogy a halolajnak milyen pozitív hatásai vannak az emberi szervezetre nézve. Ugyanakkor felmerülhet a kérdés: mi a helyzet a négylábú családtagokkal? Vajon a halolaj kutyáknak is előnyös vagy csak egy újabb marketingfogással akarják a gazdikat megkopasztani?

Ebben a bejegyzésben bemutatjuk a kutyáknak kifejlesztett lazacolaj hatásait és előnyeit, ugyanakkor eláruljuk azt is, mikor nem érdemes ilyen készítményt vásárolnod.

Milyen előnyei, hátrányai vannak a halolaj kutyáknak szánt változatainak?

Halolaj kutyáknak – Mi ez és mire jó?

Rengeteg kutatás készült már az Omega-3-ról és összességében a halolaj készítményekről, de ezek leginkább az emberi szervezetre gyakorolt hatásokat vizsgálták. Joggal merült fel a kérdés az állatorvosok és a gazdik között, hogy vajon a kutyáknál/macskáknál éppúgy érvényesülnek a pozitív hatások, mint az emberi szervezetben? Nos, a válasz nem olyan egyszerű.

A kutyáknak szánt Omega-3 készítmények rengeteg egészségügyi előnnyel járhatnak, ugyanakkor a különböző halolaj készítményeknek negatív hatásai is lehetnek.

A négylábú családtagjainknak kifejlesztett halolaj készítmények általában lazacolajat tartalmaznak. Sokszor így találkozol velük a boltok polcain: “Lazacolaj kutyáknak”.

Ennek az az oka, hogy a lazac nagy százalékban tartalmaz tiszta EPA és DHA zsírsavakat, továbbá az íze is kellemes. Mivel a legtöbb kutyáknak szánt halolaj készítmény csepp, spray vagy szétrágható kapszula formában érhető el, fontos, hogy a kutya ízléséhez passzoljon annak ízvilága, különben igazi kín szenvedés lesz beadni neki a napi adagot.

Lazacolaj pozitív hatásai

 • Támogatja az agy egészségét
 • Elősegíti az idegrendszer megfelelő fejlődését kölyökkutyáknál
 • Csökkenti a szívbetegségek kockázatát
 • Segít megőrizni a kutya látását idősebb korban is
 • Támogatja az egészséges bőrt és szőrzetet
 • Javítja az izületek egészségét
 • Együttműködik a probiotikumokkal és növeli bifidobaktériumok számát a bélrendszerben
 • Segít a kölyökkutyáknak gyorsabban elsajátítani és jobban emlékezni a begyakorolt parancsokra
 • Lassíthatja bizonyos típusú daganatos megbetegedések növekedését
 • Csökkenti a szőrhullást

Mivel a kutyusok nagy része a szabadban él és adott esetben más állatokkal is kontaktusba lép (pl. idegen kutyák, macskák) így az immunrendszerük folyamatosan ki van téve a különböző megbetegedéseknek és vírusoknak. A lazacolaj kutyáknak szánt változata segít fenntartani az erős immunrendszert és támogatja a kutya immunválaszát a különböző fertőzésekkel/baktériumokkal szemben.

Halolaj előnyei kutyáknak

Lazacolaj negatív hatásai

 • A lazacolaj önmagában nem alkalmas a gyulladások csökkentésére, hiszen a legtöbb készítmény nem tartalmaz ETA-t
 • A rossz minőségű lazacolaj mérgező lehet a bennük található nehézfémek és egyéb méreganyagok miatt
 • A kibontott, öreg halolaj avasodhat, aminek következtében káros szabadgyökök keletkeznek, ami a kutya DNS-ét is roncsolhatja
 • A túl magas EPA magas vércukorszintet, alacsony vérnyomást, vérzést, hasmenést és hosszú távon szívproblémákat okozhat a kutya számára

Az Omega-3 kutyáknak szánt változata, a lazacolaj negatív hatásait könnyű elkerülni, amennyiben jó minőségű, megbízható forrásból származó készítményt vásárolunk. Ez azonban nem olyan egyszerű, hiszen a címkén nem minden esetben tüntetik fel a legfontosabb adatokat.

Milyen halolajat válassz kutyáknak?

Mielőtt bármilyen típusú halolaj készítményt vásárolnál kutyád részére, kérd ki az állatorvosod véleményét! Előfordulhat, hogy a kutya kórtörténetében olyan betegségek szerepelnek, ami miatt az orvos nem fogja javasolni a halolaj kutyáknak szánt készítményeinek beszerzését. Pl. bizonyos szívproblémák, E-vitamin hiány vagy magas vércukorszint mellett valószínűleg nem javasolt a halolaj rendszeres utánpótlása.

Fontos figyelembe venned a kutyád súlyát, életkorát és pontos fajtáját is, mielőtt halolajat választasz. Ebben szintén segítségedre lehet az állatorvosod.

A kutyáknak szánt halolaj (lazacolaj) készítményeket ilyen formátumban fogod megtalálni:

 • Pumpás vagy kupakkal adagolható változatok
 • Csepegtethető pipettás változatok
 • Elrágható glicerines kapszula változatok

Érdemes letesztelni, hogy a saját kutyusod számára melyik a legjobb. Néhány kutya képtelen az elrágható kapszulákat lenyelni, emiatt sokszor kiköpik azt. Ilyenkor érdemesebb a pumpával, kupakkal vagy pipettával adagolható kutya halolajakat választani.

Fontos a készítményben található halolaj típusa is. A boltok polcain az alábbi változatokkal fogsz találkozni:

 • Természetes triglicerid olaj. Ezek a legtermészetesebb és legjobban felszívódó készítmények, ugyanakkor mivel általában semmilyen tisztítási fázison nem esnek át, bizonyos szennyeződéseket tartalmazhatnak.
 • Koncentrált és desztillált etil-észter olaj. Ez gyakorlatilag egy tisztított Omega-3 olajnak felel meg, ami magas százalékban tartalmaz EPA és DHA zsírsavakat. Amolyan “féltermészetes” megoldás, de jóval tisztább mint a természetes triglicerid olaj.
 • Szintetikus triglicerid olaj. A legkevésbé természetes és legnehezebben felszívódó kutyáknak szánt halolaj készítmény. Kedvező ára ellenére nem javasolt, hiszen veszélyes keresztszennyeződéseket tartalmazhat.

Bármelyik típust és kiszerelést is választod, fontos, hogy megbízható forrásból származó készítményt vásárolj.

Sajnos a kutyáknak szánt halolaj készítményeket nem vetik alá olyan szigorú ellenőrzéseknek, mint az embereknek szánt készítményeket, így könnyű kifogni rossz minőségű, adott esetben szennyezett halolajakat, amik hosszú távon a kutyusod egészségét is veszélyeztetheti. Mindig légy körültekintő!

Gyakran ismételt kérdések

Adhatok embereknek szánt halolajat a kutyának?

Az embereknek kifejlesztett halolaj készítmények nem alkalmasak kutyák, macskák és más háziállatok számára. Ezek bizonyos esetekben olyan adalékanyagokat tartalmazhatnak, amink ránk nem, de négylábú családtagjaink számára különösen veszélyesek. Pl.: xilit, magas D-vitamin, ízfokozók, stb.

Természetes formában is pótolható a kutyák halolaj bevitele?

Bizonyos haltípusok bőrén felhalmozódhatnak olyan méreganyagok, amik kifejezetten károsak kutyáink szempontjából. Lehet, hogy a kutyusod imádja a ropogós halbőr finomságokat, de jobb elkerülni őket. A minőségi lazacolaj készítményekből kivonják ezeket a káros anyagokat.

a lazacolaj az egyetlen alkalmazható halolaj kutyáknak?

Mivel a lazacolaj az egyik legfinomabb típus az összes közül, így jó eséllyel kutyusod ezt fogja leginkább megenni. Bizonyos halolaj készítmények más halforrásokat is tartalmazhatnak, de sok kutyus képtelen lenyelni ezeket.

Mennyi halolajat adjak a kutyámnak?

Az ajánlott halolaj mennyiség 75-100 mg/kg EPA+DHA. Vagyis egy 30 kg-os kutya esetében 2250-3000 mg EPA+DHA-t javasolt adagolni egyszerre.

Túl lehet adagolni a halolajat kutyáknál?

Természetesen ahogy embereknél, úgy kutyáknál is túl lehet adagolni a halolajat. Mindig tartsd be a címkén található utasításokat az adagolással kapcsolatosan. Sose adj a megengedett mennyiségnél több halolajat a kutyusodnak, kivéve ha az állatorvos ezt javasolja.

Halolaj: hatása, használata, előnyei és vélemények

szept 20, 2022

HALOLAJ: hatása, használata, előnyei, vélemények

Ha valamennyire is jártas vagy a táplálék-kiegészítők világában vagy csak úgy általánosságban érdekel az egészséges életmód, minden bizonnyal találkoztál már a halolajjal vagy az ehhez kapcsolódó egyéb kifejezésekkel. A halolaj mindig is népszerű fogalomnak...

Mennyi az optimális EPA DHA arány? Tudd meg a cikkből!

ápr 13, 2021

EPA DHA arány – avagy mennyit fogyassz egy nap?

Az emberi szervezetnek szüksége van az EPA és DHA zsírsavakra, ez kétségtelen. Azonban közel sem mindegy, hogy ezt milyen arányban, milyen mennyiségben és milyen gyakran visszük be a testünkbe. Mint ahogy sok anyag a földön, úgy ez is: megfelelő mértékben...

Omega-6: miben van a legtöbb? Avagy az omega-6 legjobb természetes forrásai.

ápr 15, 2021

Miben van Omega-6?

Manapság bárhova nézünk, mindenhonnan ezt halljuk: fogyassz omega zsírsavakat! Igen, a különböző omega-3,6 és 9 zsírsavak mind egészségesek - ez eddig tiszta. De hogyan juthatunk hozzájuk? Ebben a cikkben eláruljuk miben van omega-6 és adunk néhány tippet, hogy...

Halolaj hatása mellre: vajon tényleg használ ez a természetes mellnövelő módszer? Tudd meg a cikkből!

aug 3, 2021

Halolaj hatása mellre

A halolaj (de leginkább a benne található Omega-3) számos pozitív egészségügyi hatással bír. Ahogy mi is írtunk már róla, segíthet leküzdeni a depressziót, terhesség alatt segíti a magzat fejlődését, de különböző szív és daganatos megbetegedések esetén is...

Az EPA-DHA jelentése. Te tudod mit jelent?

márc 30, 2021

Az EPA DHA jelentése

Ha vásároltál már halolajat (vagy legalábbis tervezed, hogy a közeljövőben vásárolsz ilyen készítményt) biztosan találkoztál már az EPA és DHA kifejezésekkel. Szinte az összes halolaj készítmény dobozán megjelenik, mégis nagyon kevesen tudnak ezekről a...

Mennyi az Omega-3 napi szükséglet és adagolás? Olvasd el a cikkben!

máj 21, 2021

Omega-3 napi szükséglet és adagolás

Az Omega-3-ról már hosszú ideje tudjuk: fontos a szervezetünkre nézve, mivel számos pozitív egészségügyi hatással bír. A legkézenfekvőbb módja az Omega-3 napi szükséglet fedezésének a különböző halak és halkészítmények rendszeres fogyasztása lenne (bizonyos halak...

Omega-3: miben van a legtöbb? Avagy az omega-3 legjobb természetes forrásai.

ápr 22, 2021

Miben van Omega-3?

A különböző omega zsírsavak kiemelten fontosak az emberi szervezet számára. Egy részük esszenciális, vagyis külső forrásból kell pótolnunk, egy másik részüket pedig az emberi szervezet is képes előállítani önmagától. Az omega-3 egy létfontosságú esszenciális...

Az Omega-3 túladagolás 9+1 tünete. Olvasd el!

szept 2, 2021

Az Omega-3 túladagolás 9+1 tünete

Az Omega-3 pozitív hatásairól tucatnyi tanulmány és szakmai cikk látott már napvilágot (mi is írtunk már néhányról). Kevesen beszélnek azonban a halolaj túladagolásáról és annak tüneteiről. Ahogyan sok esetben, úgy itt is érvényes a közmondás: "kis mennyiségben...

Modern minimalista konyha

okt 19, 2023

Hogyan hat a mikrózás az ételek omega-3 szintjére?

Amikor az omega-3 zsírsavak egészségünkre gyakorolt jótékony hatásairól beszélünk, fontos, hogy ne csak az étrendre, hanem az elkészítési módra is gondoljunk. A mikrózás egy gyors és kényelmes módszer, de vajon hogyan hat az ételek omega-3 szintjére? Az omega-3...