Omega-3 depresszió és szorongás ellen

A depresszió napjainkra szinte “népbetegséggé” vált. A rohanó világ, a megállíthatatlan fejlődés és fejlődni akarás, a közösségi média és a felszínessé váló kapcsolatok miatt egyre több ember szenved súlyos depressziós zavarban. Miután ezt észreveszik magukon az emberek, jó eséllyel orvoshoz fordulnak, aki általában különböző antidepresszáns készítményekkel igyekszik megoldani a helyzetet. De valóban ez az egyetlen megoldás vagy van ennél humánusabb is? Ebben a cikkben megvizsgáljuk az Omega-3 depresszióra mért hatását különböző tanulmányok mentén.

Segít az Omega-3 depresszió és szorongás ellen? Tudd meg!

A depresszió valóban súlyos betegség

Depresszióról vagy hivatalos nevén súlyos depressziós zavarról akkor beszélünk, ha legalább két hétig tartó általános lehangoltság, önbizalomhiány és az “érdektelenség érzete” jellemez. Hosszú távon ez az állapot nem csak az általános közérzetünket, de a személyes életünket, a karrierünket, a párkapcsolatunkat, alvási- és étkezési szokásainkat vagy akár az egészségünket is befolyásolhatja.

A depresszió az emberiség kb. 3%-át, nagyságrendileg 216 millió embert érint világszerte. Fontos adat, hogy a nőket kétszeres gyakorisággal érinti ez a betegség, mint a férfiakat. Továbbá jóval ritkábban fordul elő olyan országokban, ahol sok halat fogyasztanak az emberek.

Felmerül tehát a kérdés, hogy a halakban található Omega-3 (EPA és DHA) vajon hatással van-e az emberek hangulatára, érzelmeire és általános közérzetére?

Omega-3 depresszió ellen

Kutatók már hosszú évek, évtizedek óta vizsgálják az Omega-3 depresszióra és más mentális problémákra gyakorolt hatását. A tanulmányok nagy része azt mutatja, hogy a halolaj hasznos lehet a depresszió egyes formáinak kezelésében.

  • Yamima O., R H Belmaker (2009): Ez a 2009-es kutatás három korábbi tanulmány eredményeit vizsgálta és vetette össze, melyekben az EPA hatását figyelték meg a depresszió különböző formáival küzdő személyeken. Az EPA-t szedő alanyok többsége jelentős javulást mutatott a betegségüket illetően, míg a placebót szedők esetében semmilyen jelentős változást nem figyeltek meg a kutatók. A vizsgálatban bipoláris-depresszióval küzdő személyek és depresszióval küzdő gyerekek is részt vettek.
  • Alan C Logan (2004): 2004-ben egy kutatás végeredménye arra derített fényt, hogy a DHA az EPA-val együtt játszhat igazán fontos szerepet a depresszió elleni küzdelemben. Megfigyelték, hogy a szülési utáni depresszióval küzdő hölgyek és a szuicid hajlammal rendelkező személyek szervezetében jóval alacsonyabb volt az EPA és a DHA szintje, mint egy egészséges felnőtt ember szervezetében. A tanulmány azt mutatja, hogy az Omega-3-nak szerepe lehetett a résztvevő személyek depressziós tüneteinek csökkenésében.
  • Yuhua Liao et al. (2019): Egy 2019-es kutatás során 180 szakmai cikket és 26 témában íródott tanulmányt elemeztek összesen 2160 résztvevővel. A cél az volt, hogy választ kapjanak a sokakat érintő kérdésre: Az Omega-3 depresszió ellen is hatásos lehet? A vizsgálat megmutatta, hogy a tiszta EPA készítmények (100% EPA) és az “általános” EPA készítmények (min. 60% EPA) legfeljebb napi 1000 mg fogyasztás esetén hatásosak lehetnek a depresszió ellen. Akik placebót kaptak vagy DHA készítményeket szedtek, ott nem volt megfigyelhető pozitív klinikai hatás.

Az előbb említett kutatások és tanulmányok bizony arra engednek következtetni, hogy az Omega-3 valóban segíthet a stressz és a depresszió ellen. Azonban fontos hangsúlyozni, hogy ezt a tényt egyik kutatás sem bizonyítja hitelt érdemlően. Egyik egészségügyi világszervezet sem adott ki hivatalos közleményt a témában, magyarán egyértelmű bizonyíték nincs. Ettől függetlenül, az eredmények bizakodásra adnak okot.

Omega-3 szorongásra

Az Omega-3 szorongás ellen is segíthet? Tudd meg a cikkből!

Sokan összekeverik a hétköznapokban a depressziót a szorongással. Valójában a szorongás egy sokkalta gyakoribb pszichológiai tünet, ami gyakorlatilag mindenkit érint rövidebb-hosszabb ideig. Szoronghatunk sportolás közben, a munkahelyünkön vagy amennyiben bármilyen fenyegetés ér bennünket. Aki sosem szorong, őt hívjuk pszichopatának.

Bár a szorongás rövid távon még pozitív is lehet (pl. fokozza a teljesítőképességünket), amennyiben ez az állapot elhúzódik, könnyen súlyos pszichológiai betegség alakulhat ki.

A fent felsorolt kutatások egy része kiterjedt az Omega-3 szorongásra kifejtett hatására is. A tanulmányok szerint a megfelelő EPA és DHA bevitel segíthet a depresszión túl a szorongáson és más mentális problémákon is.

Azonban ha a szorongásnak valamilyen komolyabb tünetei lépnek fel (pl. pánikroham, agorafóbia, PTSD, stb.) az Omega-3 nem elegendő annak kezeléséhez. Ilyen esetekben azonnal keresd fel a háziorvosodat!

Milyen Omega-3 készítmények segíthetnek?

Omega-3-hoz és ezáltal EPA és DHA-hoz számos formában juthatsz hozzá. Álszakértők és bioboltok persze egyből a táplálékkiegészítők megvételére buzdítanak, de hidd el: van más megoldás is az Omega-3 stressz elleni és depresszió elleni pozitív hatásainak eléréséhez.

Az Omega-3 megtalálható számos olyan ételben, amit gond nélkül beszerezhetsz bármelyik közértben. Értelemszerűen a hal az egyik legjobb forrása az Omega-3-nak, de azt például tudtad, hogy a dióban, lenmagban, chia magban és számos egyéb olajos magban is található Omega-3? Igaz, ezekben viszonylag kevés EPA és DHA található.

Persze mindig ott van opcióként a különböző táplálékkiegészítők használata is.

Ha a stressz szinte már a mindennapjaid része, érdemes lehet annak forrását megtalálni (és megszüntetni), mielőtt hatalmas Omega-3 dózisokkal próbálkoznál. Akár különböző természetes stresszoldó megoldásokat is kipróbálhatsz (pl. Access Bars), amit Omega-3-al kombinálva még hatékonyabban veheted fel a harcot.

Sajnos az elmúlt években számos silány minőségű, olcsó készítmény lepte el a piacot, amely csak részben vagy egyáltalán nem fejti ki pozitív hatását fogyasztójában. Mindig törekedni kell a jó minőségű és megbízható forrásból származó Omega-3 készítményekre. Ha a legjobbat akarod magadnak, akkor kistestű, mélytengeri halakból készült készítményekkel töltöd fel szervezeted Omega-3 szintjét.

Halolaj: hatása, használata, előnyei és vélemények

szept 20, 2022

HALOLAJ: hatása, használata, előnyei, vélemények

Ha valamennyire is jártas vagy a táplálék-kiegészítők világában vagy csak úgy általánosságban érdekel az egészséges életmód, minden bizonnyal találkoztál már a halolajjal vagy az ehhez kapcsolódó egyéb kifejezésekkel. A halolaj mindig is népszerű fogalomnak...

Omega-6: miben van a legtöbb? Avagy az omega-6 legjobb természetes forrásai.

ápr 15, 2021

Miben van Omega-6?

Manapság bárhova nézünk, mindenhonnan ezt halljuk: fogyassz omega zsírsavakat! Igen, a különböző omega-3,6 és 9 zsírsavak mind egészségesek - ez eddig tiszta. De hogyan juthatunk hozzájuk? Ebben a cikkben eláruljuk miben van omega-6 és adunk néhány tippet, hogy...

Az EPA-DHA jelentése. Te tudod mit jelent?

márc 30, 2021

Az EPA DHA jelentése

Ha vásároltál már halolajat (vagy legalábbis tervezed, hogy a közeljövőben vásárolsz ilyen készítményt) biztosan találkoztál már az EPA és DHA kifejezésekkel. Szinte az összes halolaj készítmény dobozán megjelenik, mégis nagyon kevesen tudnak ezekről a...

Omega-3: mikor vegyem be? Tudd meg a választ a cikkünkből!

aug 12, 2021

Mikor vegyem be az Omega-3-at?

Amennyiben táplálék- vagy étrend-kiegészítők szedéséről beszélünk, a reggeli egy tökéletes időpontnak tűnik. Ekkor vesszük be általában a gyógyszereinket, a vitaminjainkat és ekkor gurítjuk le a torkunkon a napindító zöldség-smoothienkat. Ez nem véletlen: reggel...

Modern minimalista konyha

okt 19, 2023

Hogyan hat a mikrózás az ételek omega-3 szintjére?

Amikor az omega-3 zsírsavak egészségünkre gyakorolt jótékony hatásairól beszélünk, fontos, hogy ne csak az étrendre, hanem az elkészítési módra is gondoljunk. A mikrózás egy gyors és kényelmes módszer, de vajon hogyan hat az ételek omega-3 szintjére? Az omega-3...

Ezért fogyassz Omega-3-at terhesség alatt és szoptatás alatt!

márc 11, 2022

Ezért fogyassz Omega-3-at terhesség alatt

A halolaj és a benne található Omega-3 zsírsav kiemelten fontos szerepet játszik a kismamák és a szoptató anyukák életében. A terhesség ideje alatt a méhlepényen keresztül jut el a magzathoz a megfelelő mennyiségű Omega-3, majd újszülött kortól az anyatej válik az...

Omega-9: miben van a legtöbb? Avagy az omega-9 legjobb természetes forrásai.

ápr 16, 2021

Miben van Omega-9?

Manapság bárhova nézünk, mindenhonnan ezt halljuk: fogyassz omega zsírsavakat! Igen, a különböző omega-3,6 és 9 zsírsavak mind egészségesek - ez eddig tiszta. De hogyan juthatunk hozzájuk? Ebben a cikkben eláruljuk miben van omega-9 és adunk néhány tippet, hogy...

Halolaj kutyáknak: mire érdemes odafigyelni mielőtt lazacolaj készítményt vásárolsz?

nov 1, 2022

Halolaj kutyáknak: a lazacolaj hatásai

Rengeteg cikk készült már arról, hogy a halolajnak milyen pozitív hatásai vannak az emberi szervezetre nézve. Ugyanakkor felmerülhet a kérdés: mi a helyzet a négylábú családtagokkal? Vajon a halolaj kutyáknak is előnyös vagy csak egy újabb marketingfogással akarják...